1/31

Escola de secundària i edificacions auxiliars del complex escolar Bangre Veenem

DADES TÈCNIQUES

Situació

Koudougou (BF)

Projecte

2018

Obra

2019

Superficie

2500 m2

Client

ONG-D Le soleil dans la main (Lux)

Col.laboradors

Anton Pena, Giovanni Quattrocolo, Cecilia Martínez, María Lindón de Miguel, Aziz Ilboudo, Teresa Cruz, Alienor Goffart, Camie Deramaux, David Demange (Le Soleil  dans la Main)

Equip

Otherstructures (estructura), Societat Orgànica (asesoría ambiental)

Fotografia

Milena Villalba 

Una de les accions més recents del Ministeri d'Educació de Burkina Faso en la lluita contra l'abandó escolar ha estat la d'unificar els centres educatius aïllats en complexos escolars on s'imparteixi la formació des de Preescolar fins a la Secundària.


El projecte contempla l'ordenació del nou Complex Escolar Bangre Veenem a partir de l'existent Escola de Primària del poblat de Youlou (Koudougou), així com la realització de l'Escola de Secundària i les edificacions auxiliars (cantina escolar, vestuaris de personal, garita, dipòsit d'aigua i altres espais de servei). En el futur, l'ONG i l'Ajuntament de la ciutat hauran de completar la intervenció amb la construcció de la Guarderia i l'Administració central del complex.


L'alcaldia i els veïns han posat a la disposició del projecte més de 8ha de terreny per a poder completar la infraestructura, atès que les escoles en els poblats de Burkina Faso usualment es formalitzen com a múltiples pavellons en planta baixa escampats en importants extensions de terreny.


La primera decisió ha estat compactar la proposta a fi de reduir l'àmbit d'intervenció en un 40% (5ha) amb la condició d'afectar el menys possible als nuclis habitacionals existents i als seus terrenys de cultiu. A més s'ha optat per disgregar la propietat en dues zones, Nord i Sud, amb una àrea “exterior” intermèdia, una gran plaça pública d'accés però també de trànsit, per a evitar que el tancament perimetral convertís l'escola en una barrera de fins a 500 ml de costat.


El gruix de la intervenció es concentra en la zona central del terreny, disposant-se en tres franges horitzontals, on la intermèdia és el gran buit d'accés, a la Nord se situa la Secundària, l'administració central i els seus espais d'aparcament, i a la Sud les construccions per a la Guarderia, la Cantina i els seus cossos auxiliars i d'estacionament. Aquestes divisions i el lloc en el qual en elles es disposen les edificacions respon també a la presència d'uns Néré (Parkia biglobosa) majestuosos, als quals el programa pretén referenciar-se.


La proposta preveu la construcció dels edificis principals -Liceu, Guarderia i Administració- amb murs i voltes de maons de terra comprimida (BTC) i amb una doble coberta superior de protecció, i els edificis auxiliars, juntament amb els murs de tancament que conformen la plaça central d'accés, en gruixuts murs de pedra resistents a la intempèrie.


L'Institut de Secundària es concep com un únic edifici. Els diferents cossos que el componen se situen sota una gran carpa protectora, la qual es perfora en el seu carener per a il·luminar i ventilar naturalment la terrassa interior d'accés a les aules, i es deforma i interromp en el seu tram central per a protegir la construcció inferior i per a donar lloc a la gran pèrgola vegetal que cobreix l'accés principal a sud.
La seqüència d'aules es disposa en dues alineacions paral·leles, orientades a N-S, amb una simple asimetria dimensional provocada pel nombre de classes que les componen. El volum central de la peça de despatxos de direcció abandona aquesta alineació, s'avança marcant les entrades als diferents àmbits des de l'accés sud, s'erigeix com a tercera façana de cada terrassa interior (la quarta seria el paisatge a Est i Oest) i genera una àrea posterior de professors a nord.


Es plantaran nombrosos arbres al voltant de les construccions que permetran crear àmplies zones d'ombra natural i atenuar la temperatura i la presència de pols en l'aire. De la mateixa manera, la gran pèrgola d'entrada a l'Institut o les de les zones d'aparcament quedaran ombrejades gràcies a les desenes de plantes enfiladisses plantades a aquest efecte. Però això ja serà la pròxima estació de pluges. Mentrestant, estudiants i bicicletes troben recer sota els grans Néré.

Premis

Finalista Premi FAD Internacional d'Arquitectura 2020.

Projecte Guanyador en Disseny arquitectònic / Arquitectura educativa _ The Architectural Masterprize 2020.

Play