1/23

Biblioteca Katiou

DADES TÈCNIQUES

Situació

Komsilga (BF)

Projecte

2013

Obra

2014

Superficie

135 m2

Client

Fundación Katiou

Equip

Antoni Espona (estructura)

Fotografia

Albert Faus

El programa es desenvolupa en un volum únic. Es dóna gruix al mur construint les prestatgeries a banda i banda de la sala per a així alliberar l'espai interior, i col·locant les taules de consulta i lectura en el centre. Un mur que no arriba a sostre defineix l'espai de l'administració d'una banda i del magatzem per l'altre.

 
L'estructura portant és un sistema mixt de murs de càrrega i pilars de fàbrica de maó BTC (terra comprimida), produït a poca distància de l'obra. Aquests maons s'utilitzen també en l'execució del sostre interior de la sala, una estesa en sec sobre rodons de ø10mm embeguts en les bigues de formigó armat. La coberta superior, totalment exempta i de dos aiguavessos, permet evitar l'assolellament directe en els murs i evacuar ràpidament l'aigua de pluja. El cobriment és amb plaques grecades galvanitzades els trams rectes, i placa d'igual ondulació però plàstica i translúcida en el tram corb central. 


La Fundació KATIOU havia emmagatzemat en el poblat diverses desenes de panells de policarbonat provinents del desmuntatge d'una veranda a Madrid. Amb la condició d'aprofitar la totalitat d'aquest material, es va dimensionar el mòdul de finestra + claraboia segons la mesura dels panells així com de la fàbrica de maó BTC. 


En edificis amb pressupostos ajustats com aquest, l'habitual a Burkina és col·locar simples fusteries metàl·liques sense envidrar, amb lamel·les orientables que permetin regular la ventilació i el nivell lumínic de l'interior. Disposar de nombroses finestres en les façanes no ens assegura una bona il·luminació natural perquè donades les exigents i canviants condicions climàtiques del lloc, o bé perquè hi ha molta pols en l'exterior, o bé perquè l'aire circumdant està cremant, o tal vegada perquè arriben les fortes tempestes amb la pluja amb una inclinació de 45°, o perquè les temperatures al desembre baixen, que la realitat demostra que gran part de l'any les persianes estan ajustades o del tot tancades i això obliga a l'ús de la il·luminació artificial en una sala de lectura fins i tot durant el dia. D'altra banda, a Burkina Faso, un dels països més pobres del món, els talls en el subministrament elèctric estan a l'ordre del dia. 


Per tant, es potencia la il·luminació -i ventilació- natural mitjançant obertures que reutilitzen les plaques de policarbonat, translúcides i aïllants. Les finestres se situen al llarg de les façanes nord i sud així com en el sostre amb la disposició d'unes grans claraboies practicables del mateix ample. El pas de la llum natural primer a través de les plaques plàstiques translúcides de la coberta superior i filtrades per les fulles de policarbonat després, confereix a les claraboies l'aspecte de grans plafons de llum difusa idònia per a la lectura. 


Quan el sol es posa i la llum artificial pren, al peu de les finestres s’asseuen joves estudiants que aprofiten la il·luminació de l'edifici per a fer els seus quefers escolars.

Premis

Obra Destacada en la 2a Mostra d'Arquitectura Internacional Catalana organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (2017).

Projecte Seleccionat Premi FAD Internacional d'Arquitectura 2015.